GREPPELTOCHT!

De Activiteitencommissie van ’t Aole Gemientehoes organiseert dit jaar voor de eerste keer een superspannende Greppeltocht. Wat is dat eigenlijk, een Greppeltocht? En wat maakt het spannend? We leggen het uit.

Je meldt je van tevoren aan met een team van maximaal 5 personen. Op de avond van de Greppeltocht meldt je je met je team op een door ons bepaald tijdstip bij de organisatie in ’t Aole Gemientehoes en jullie krijgen een Voorwerp. Het is zo’n beetje waardeloos. En heel erg breekbaar. Maar voor jou is het vanaf dan het meest waardevolle wat jij en je team ooit in handen hebben gehad! Jullie hebben maar één taak: breng het Voorwerp veilig thuis over een route van ca. 10 km. Zo simpel is het.

Echt…?

Nee natuurlijk niet!!!

Het is donker buiten. Op jullie eigen starttijd (de teams starten op verschillende tijden) ga je met je team op pad om je Voorwerp heelhuids langs een door ons vastgestelde route te vervoeren. Onderweg kom je een aantal controleposten tegen, waar je je Voorwerp moet laten zien en wij controleren of het nog heel is. De kans is groot dat je bij de controlepost nog een extra opdracht moet vervullen, een puzzel op moet lossen of wat lastige vragen moet beantwoorden. Daarmee kun je extra punten verdienen, en je krijgt een letter mee. Met de verzamelde letters moet aan het eind een woord gemaakt worden. We horen jullie denken: spannend zeg…

Wat maakt het dan zo spannend???

Dat je dit alles ongezien moet doen, want langs de route rijden ze, klaar om je te vangen in hun spotlichten: de SPOTTERS!!! Misschien twee, misschien drie... En als zij hun spotlicht aanzetten en jou of één van je teamleden zien, moet het HELE team in de auto en worden jullie een controlepost teruggezet. Dat wil je natuurlijk niet, want de tocht is al lang genoeg (zéker 10 km!). Dus wat doe je als er een auto aankomt (kon weleens een spotter zijn!)? Dan zorg je dat je niet gezien wordt! Je springt in een greppel! Of over een heg. Of je duikt plat op de grond een wei in. KKKRAK! Oeps… je was het even vergeten. Voorwerp kapot! Uh oh… dat zijn HELE DURE STRAFPUNTEN!

Als je na een leuke, spannende en vermoeiende tocht weer aankomt in ’t Aole Gemientehoes meldt je je bij de organisatie en geef je je Voorwerp af, hopelijk is het je gelukt om het heel te houden! Je tijd wordt omgezet in punten, eventuele strafpunten worden eraf getrokken en je verdiende punten erbij geteld. Het team dat aan het eind de meeste punten heeft verzameld heeft gewonnen en krijgt een mooie (geld)prijs.

Wie mogen meedoen aan de Greppeltocht?

Als je nog op de lagere school zit kun je helaas nog niet meedoen, en tot 16 jaar willen we graag dat je even bij je ouders checkt of zij het goedvinden dat je meedoet; het kan namelijk makkelijk nachtwerk worden en deelname is geheel op eigen risico. Vanaf de middelbare schoolleeftijd (en ja, dat checken we!) mag iedereen meedoen: jong, oud, vaders, moeders, ooms, tantes, buurman, buurvrouw… iedereen die DURFT!

Wanneer is de Greppeltocht en hoe kun je je opgeven?

De Greppeltocht zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 5 november. Je kunt je met je team opgeven in ’t Aole Gemientehoes (daar hoeft overigens niet het hele team bij te zijn) of online. 

 • AANMELDING IS GESLOTEN, OPGAVE NIET MEER MOGELIJK
 • Minimaal 4 personen per team, maximaal 5 personen
 • Kosten bedragen €5,- per persoon, te betalen op 18 oktober bij aanmelding of na ontvangst betaalverzoek (bij online aanmelden)
 • Deelname is alleen mogelijk vanaf eerste klas middelbare school
 • Ben je (of iemand uit je team) nog geen 16? Neem dan een toestemmingsbriefje van je ouders mee

In het kort:

 • Je krijgt een Voorwerp dat je heel moet zien te houden (je verliest namelijk punten als het kapot is)
 • Je krijgt een kaart waar de route en de controleposten op staan
 • Bij iedere controlepost:
  • wordt je Voorwerp gecontroleerd
  • kun je extra punten verdienen door vragen te beantwoorden, een puzzel op te lossen, of een opdracht uit te voeren
  • krijg of verdien je een letter
 • Er rijden spotters op de route! Word je gespot, dan word je teruggebracht naar je laatste controlepost (nee, je hoeft de opdracht niet nog een keer te doen)
 • Van de letters die je op de controleposten hebt gekregen moet je een woord maken, voor het juiste woord krijg je ook extra punten

Tips & tricks:

 • Natuurlijk mag je een zaklamp meenemen, het is tenslotte aardedonker buiten. Maar dan maak je het de spotters wel heel makkelijk…
 • Ja, je wordt vies. Dus beter trek je je oudste kleren aan. Een wit jack is sowieso minder handig, spotterstechnisch gezien.
 • En ja, nat word je ook, die greppels zijn niet allemaal droog natuurlijk!

We kijken er erg naar uit en hopen op een mooie, spannende en uitdagende Greppeltocht 2022!