Schans Katshaar

IVN Emmen-Coevorden over KATSHAAR

Op dinsdag 26 april is er een lezing over KATSHAAR in Schoonebeek.

De lezing met veel beelden in een PowerPoint presentatie wordt gegeven door Wolter ter Steege.

 

Schans De Katshaar, ook wel de Katshaarschans genoemd, is een militaire versterking van opgeworpen aarde in Coevorden en is aangemerkt als rijksmonument.

De schans wordt omgeven door een heidegebied dat in 1961 door Stichting Het Drentse Landschap is aangekocht en ligt achter Nieuw Amsterdam tussen Coevorden en Schoonebeek aan de Schansweg.

 

De lezing wordt gehouden in ’t Aole Gemientehoes, Kerkeind 1, 7761 CL  Schoonebeek.

Aanvang 20.00 uur en de lezing duurt tot 21.45 uur met een korte pauze halverwege.

 

Deze lezing is gratis voor IVN-leden en donateurs, niet-leden betalen 4 euro. Als u deze lezing wilt bijwonen dan stellen we het op prijs als u zich vooraf aanmeld per email:  ivnemmeneo2@gmail.com Voor meer (actuele) informatie bezoek onze website: www.ivn.nl/afdeling/emmen-coevorden

De lezing van Wolter ter Steege gaat vooral over de geschiedenis van de Katshaar. Welke gebeurtenissen hebben zich hier in het verleden afgespeeld waarvan er nu nog sporen zichtbaar zijn en welke rol heeft deze historische plek  voor Drenthe?

Dit verhaal leest als een jongensboek. Het moeras en het veen van Zuidoost Drenthe speelt al zo’n  800 jaar een rol bij de verdediging van Drenthe. Niet alleen van Drenthe maar ook van Groningen, Friesland en zelfs van heel Nederland. De rol van de schansen daarbij, waaronder Katshaar, wordt uitgelegd. Ook is er aandacht voor de vesting Coevorden en de slag bij Ane, de tachtigjarige oorlog en Bommenberend. Aan het einde van de lezing  wordt de “Koude oorlog” nog aangehaald en de “Bescherming Bevolking”. Ook de gerestaureerde Luchtwachttoren aan het Schoonebekerdiep krijgt nog een betekenis in dit verhaal.

 

Over Wolter ter Steege:

Voor IVN en het Drents Landschap is Wolter ter Steege geen onbekende. Hij is o.a. landschapsgids, gids van prehistorisch Drenthe en een liefhebber van geografie. Hij heeft een brede kennis en ervaring in Drenthe en is een enthousiaste spreker.

 

Het tweede deel over KATSHAAR betreft een excursie ter plekke aan de Schansweg in Coevorden op zondag 15 mei. Tijd: 13.30 uur tot 16.00 uur.

De Katshaar komt tot leven tijdens deze rondwandeling door Tinus Knegt, IVN-natuurgids. Hij laat u zien welke bijzondere bloemen, planten, bomen en dieren hier zijn te vinden op dit kleine historische stukje natuur. In het groen van Katshaar, tussen de sporen uit het verleden, gaan we op zoek naar het stekelvaren of misschien wel de zwolse anjer.

 

Voor de deelname aan de rondwandeling wordt van niet leden na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd.